Dit moet je weten over het halen van een brommerrijbewijs

Het is niet niks, wanneer je voor het eerst deel gaat nemen aan het verkeer met een gemotoriseerd voertuig. Voor veel mensen is dat al wanneer ze 16 zijn. Zij halen dan hun brommerrijbewijs. Daarmee mag je met een brommer of scooter de weg op. Anderen wachten tot hun 18e en halen meteen een autorijbewijs. Wil jij ook je brommerrijbewijs halen? Of ben je een ouder en gaat je kind binnenkort beginnen aan het brommerrijbewijs? Dan zijn er een aantal zaken die je moet kennen.

brommerrijbewijs

De onderdelen van het examen

Elk examen voor de brommer bestaat uit een deel praktijk en een deel theorie. Er zijn meerdere onderdelen die aan bod komen:

  • beheersing van het voertuig
  • je kijkgedrag; kijk je goed om je heen?
  • voorrang verlenen; de regels
  • hoe je in- en uitvoegt
  • hoe je rijdt op kruispunten en rotondes
  • inhalen; hoe doe je dat?
  • verkeersborden en verkeersregels

Er zijn dus behoorlijk wat onderdelen die aan bod komen in zo’n examen. Het is goed om vooraf al eens te lezen over deze onderwerpen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een theorieboek aan te schaffen voor het brommerrijbewijs. Deze heb je zowel op papier als digitaal beschikbaar. Soms krijg je er ook nog oefenexamens bij zodat je gelijk de kennis kunt toepassen in een toets.

Eerst theorie

Voor je het praktijkexamen mag afleggen, moet je jouw theorie halen. Dat doe je door goed te leren en bij het CBR een examen in te plannen. Daar krijg je vervolgens een plekje in een grote zaal, waar je op een computerscherm een multiple choice examen af zal leggen. Vrij snel na de toets krijg je de uitslag. Je moet je theorie examen succesvol afronden om op te mogen voor je praktijkexamen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *